AKTUALNO

   
KDO SMO
 
KJE SMO
 
PONUDBA
 
AKTUALNO
 
POVABILO
     
     
POMLAD:

 

POLETJE

 

JESEN:

 

ZIMA:

 

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI PODARJANJU ROŽ ?

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

POMLAD

 

Pomlad je za mnoge najlepši letni čas. To je čas, ko se v vedno toplejšem pomladanskem soncu narava prebuja v vsej svoji lepoti. To je čas obdarovnaj naših najdražjih.

 

14. februar - VALENTINOVO

Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč. V vsakdanjem življenju smo vse manj pozorni in iznajdljivi. 14. februarja, na valentinovo, pa je čas, da se prebudimo. Ob tem prazniku si ljudje, ki se imajo radi, podarjajo zlasti cvetje, voščilnice in drobna darila. Valentinovo je predvsem praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi.

Valentin, ki je živel v 3. stoletju, je bil zaprt zaradi krščanske vere. Zaljubil se je v slepo hčer svojega paznika. Pisal ji je pesmi (od tod navada pošiljanja verzov in pisem za valentinovo) in ji s svojimi prošnjami vrnil vid. Zato je vsa njena družina prestopila v krščansko vero, toda Valentinu kljub temu ni bilo prizaneseno.

 

K praznovanju Valentinovega nujno sodijo rože. Kraljice valentinoveg so prav gotovo vrtnice. Vendar morate paziti, katere barve teh prelepih rož boste izbrali, saj po starem izročilu barve vrtnic skrivajo naslednja sporočila: bela vrtnica pomeni pravo ljubezen, rdeča vrtnica pomeni strast,; rumena vrtnica pomeni prijateljstvo, črna vrtnica pomeni slovo.

 

V novejšem času so vrtnice dobile drugačen pomen;

bela vrtnica pomeni jasnost misli oz. pomeni, da je oseba, ki ste ji jo podarili, božansko lepa,

z rdečo vrtnico povemo “Ljubim te”, 

rdeče in bele vrtnice skupaj pomenijo enotnost,

rumena vrtnica pomeni prijateljstvo,

oranžna vrtnica pomeni poželenje,

rožnata vrtnica pomeni prijateljstvo ali strast, lahko pa tudi ljubkost in plemenitost,

 

VRTNICE simbol ljubezni
Vrtnice spadajo med najstarejše gojene rože. V Aziji so jih gojili že pred pet tisoč leti, fosili z odtisi divjih vrtnic pa so stari okoli petintrideset milijonov let. Stare civilizacije so razlagale, da je lepota vrtnic delo božjih rok.

 

Antični Grki so verjeli da je sojenica Kloto lepo mrtvo nimfo spremenila v rožo, Afrodita ji je dodala lepoto, Dioniz je prispeval dišeči nektar, Zeus pa je odpihal oblake, da bi lahko Apolon vrtnico oblil s soncem. Cvet so poimenovali kraljica rož in ga podarili Erosu.

 

Namesto rezanega cvetja lahko poklanjamo tudi lončnice. Bonton svetuje da se pozanimamo o osebi, ki jo nameravano, obdariti lončnice res všeč. Če se na lončnice ne spozna, je pametno, da se pri nas pozanimate tudi o tem kako z njim ravnati, saj lahko obdarovancu prihranimo marsikatero težavo. S cvetjem   izražamo naklanjenost.  Z lepoto rož polepšamo tudi prostor ljudi,  ki jim jih poklanjamo. Kaj je namreč lepše kot nekaj dišečih cvetov v vazi ali morda bujna lončnica na polici . So pa rože tudi zelo romantične, torej dragi fantje pred zmenkom v cvetličarno. Nič pa ne bo narobe, če za spremembo to naredijo tudi dekleta.

 

Na Valentinovo vam v Cvetličarni Flora ponujamo pester izbor cvetja, s poudarkom na različnih barvah in oblikah vrtnic. Pripravimo vam pisane šopke ter velik izbor lončnic dekoriranih posebej za ta prijeten praznik.

Posebnost so t.i. “srčkovi šopki” izjemno popularni pri mladih. V tem zanimivem, moderno povitem šopku žametno rdeči cvet vrtnice ovija srce, dodano mu je raznovrstno zelenje ter okrasni trak. S tako aktualno dekoriranim cvetjem, si boste pridobili večno naklonjenost ljubljene osebe. Pustite se presenetiti.

 

8.marec – DAN ŽENA

 

Ideja o mednarodnem dnevu žena se je porodila v začetku 20. stoletja v socialističnih strujah kot poziv k enakopravnosti žensk.

Ženske namreč še niso imele volilne pravice, pač pa so jo v večini držav že imeli moški, ki so svoj dan praznovali kar 1. maja. 'Kedaj pa bo vaš 1. maj,' je socialistični časnik Naprej še leta 1920 spraševal Slovenke.

Ženske v SFRJ so volilno pravico dobile šele z ustavo leta 1946.

Pobudo za praznovanje 8. marca kot mednarodnega dneva žensk je podala nemška komunistka Clara Zetkin, ki se je vse od leta 1889 javno borila za pravice žensk. Predlog je podala leta 1910 v Koebenhavnu na drugi mednarodni konferenci socialističnih žena, ki je potekla leta 1910. Dan, posvečen ženskam, se je sicer od začetka 20. stoletja praznoval skoraj vsako leto, vendar ob različnih datumih; šele Generalna skupščina OZN je z resolucijo decembra 1977 določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Od tedaj praznujejo osmi marec kot nacionalni praznik v mnogih državah po svetu

(vir : povzeto po :   http://www.mladina.si/dnevnik/32741/ 11. 04.02004 , http://www.radiostudent.si/article.php?sid=3353 11. 04. 2004, http://www.uem-rs.si/slo/publikacije/marec8/8.html 11. 04. 2004)

 

8. marec je praznik vseh žensk. Predstavniki močnejšega spola, v znak hvaležnosti in zahvale, prijateljstva in spoštovanja, podarijo svojim materam, ženam, prijateljicam, poslovnim partnerkam in drugim ženskam cvetje. V naši cvetličarni boste za ta izjemen dan našli največji možni izbor rezanega cvetja, lončnic ter primernih daril s katerimi boste ženskam svojega življenja polepšali dan. Razveselite jih s Cvetjem Cvetličarne Flora. Ne bo vam žal!

10. marec – 40 MUČENCEV

Če je na štirideset mučencev lepo, bo štirideset dni ostalo tako.

Na ta krščanski praznik je navada, da se ženske spomnijo na moške in jim podarijo šaljivo darilo, ki ponavadi vsebuje poleg ostalih dodatkov vsebuje tudi trnje

V naši cvetličarni boste na ta dan našli trnje z miniaturno izdelanim, ženskim čipkastim, spodnjim perilom. Primerno darilo je tudi trnje ali izdelki suhe robe s suhim sadjem. Lahko pa dobite tudi smešne možice narejene iz limone in trnja. Vsekakor pester izbor daril; ki vam bo pomagal nasmejati vašega moškega, prijatelja ali poslovnega partnerja. Ženske spomnite se moških – to je njihov dan.

 

25. marec – MATERINSKI DAN

Moja mama je tako dobra, da ne vem, kako bi se ji zahvalil.  

Kako naj se ti zahvalim mama? (David Webb, 9 let)

 

Cvetje pove več! S cvetjem obdarujte svoje matere. Materinski dan je zelo poseben dan v letu. Je dan, ko lahko izrečemo, koliko nam pomenijo naše mame, dan, ko se jim lahko zahvalimo za vse, kar dan na dan delajo za nas, ko lahko pomislimo na vse njihove žrtve. Vse matere so si globoko v sebi podobne, brezpogojno nas ljubijo in nas podpirajo vse življenje.

Materinski dan, ki ga obeležujemo 25. marca, se zgodovinsko navezuje na čaščenje matere v antičnem svetu, zlasti boginje Ree. Rea je bila Kronosova sestra in Zevsova mati, imenovana tudi mati grških bogov, zato so ji stari Grki posvetili obredne ceremonije. Pri starih Rimljanih so imeli praznik matronalije, ko so dobile sužnje za kakšen dan posebne pravice, poročeni moški in ženske pa so se obdarovali. Najpopularnejša obredja, posvečena Rei, pa so opravljali v Mali Aziji.     

Krščanska cerkev je tako praznovanje obudila in ga posvetila cerkvi oz. devici Mariji. Stari cerkveni koledarji imenujejo ta dan tudi "oznanjenje učlovečenja preblaženi devici Mariji", drugod pa najdemo ime "začetek odrešenja" ali "spočetje Kristusa". Jezus Kristus se je namreč rodil devet mesecev pozneje, 25. decembra.

Še preden je krščanska cerkev posvetila ta dan devici Mariji, pa je bil to Kristusov praznik, spomin njegovega spočetja in križanja. Pri kristjanih se je samodejno vzpostavila zveza med materinsko ljubeznijo in sposobnostjo žrtvovanja po Marijinem vzoru. Na ta dan so poklanjali cvetje in druga darila. Praznik se ponavadi praznuje doma v krogu družine.

 

Materinski dan so prvič praznovali v Združenih državah Amerike leta 1910.

(vir : http://www.utrip.net/arhiv/html/mar01/1.html 11. 04. 2004, http://www.glasslovenije.com.au/misli-maj-materinski.htm. 11. 04.2004, http://www.mtaj.si/default.asp?podrocje=2&menu=2&novica=7865 11. 04. 2004)

 

 

V pomladnih mesecih nas neko pragibalo vzpodbudi, da bi svoj dom čimbolj približali naravi. Cvetoči popki prvih pomladnih rož nas spodbudijo, da naravo pripeljemo v naše misli, prosti čas in domove. Trobentice oz. jegliči so kot nalašč za to. S svojimi pisanimi barvami nas spodbujajo, da pozabimo na mrzlo zimo in se veselimo toplejših dni. Pri nas jih dobite vzgodnji spomladanskih mesecih.

 

Zunanjost naših hiš želimo polepšati z bujno dehtečimi rožami, ki nas razveseljujejo celo pomlad poletje in v lepem vremenu še dobršen del jeseni.

 

Bršlinke, pelargonije, fuksije, surfinije in drugo cvetoče balkonsko cvetje bo v harmoniji z opojno dišečim moljevcem in__________ ustvarilo splet prepletajočega se zelenja, ki nam bo krasilo naša okan, balkone in terase.

 

Različne zelene in cvetoče trajnice in grmovnice pa vam bodo polepšale vrtove, skalnjake ali ribnike.

 

Pomlad je tudi primeren čas za ureditev grobov. Enoletnice ali trajnice, cvetoče ali zelene naj spremljajo pokojne pri njihovem mirnem, večnem potovanju. Pomagamo vam pri izbiri rož; po želji pa vam grobove tudi uredimo.

 

POLETJE

 

Poletje je čas dopustov in miru. Čimveč časa želimo preživeti v naravi, z družino ali prijatelji. Morje in hribi nas vabijo naj jih obiščemo. To je lahko tudi čas, ko se posvetimo sebi. Privoščimo si cvetje zase. Drobna cvetka ali šopek v poletnih barvah, samo za nas, da nas bodo pozdravljale v jutranjem soncu in nas zazibale v miren spanec.

 

Poleti vam v naši cvetličarni ponujamo našo stalno ponudbo, ki jo plemenitimo z bogatim izborom sezonskega rezanega cvetja ter balkonskih in okrasnih lončnic. Tudi poletje je lahko v naši cvetličarni zanimivo. Pridite!

 

JESEN

 

Pravijo, da jeseni narava umira. Pa mogoče temu ni tako. Tople jesenske barve nas pozdravljajo kamorkoli pogledamo. Našli jih boste tudi v naši cvetličarni. Šopki in darila bodo obarvani v rdečih, oranžnih, poznojesensko rumenih tonih. Prijetno in umirjeno za oko in duha.

 

Tudi to je čas, ko lahko poskrbimo za naše vrtove. Vse kar boste iz naše ponudbe zunanjih lončnic, posadili na svojem vrtu, vam bo hvaležno za čas, ki ste jim ga namenili, da se dobro ukoreninijo. Vrtnarji vam svetujejo, da je jeseni ugoden čas za sajenje vseh trajnic.

 

1. November – VSI SVETI

 

Dan spomina na mrtve je za številne ljudi dan, ko obiščejo grobove svojih najdražjih. Polepšajte prostor pod spomenikom s cvetjem naše cvetličarne. Pester izbor polsuhih in svežih ikeban za vsak okus in vsak žep. Ali pa šopek krizantem, ki na Japonskem veljajo za cvetje ljubezni. Simbolika nageljna položenega na grob pa lahko pomeni  “Nikoli te ne pozabim”.

 

Poleg ikeban vam v teh dneh ponujamo sveže rezano cvetje. Odločate se lahko med bolj poznanim ali eksotičnim cvetjem vseh barv in oblik. Po vaših željah, vam cvetje oblikujemo v šopek. Pri nas lahko dobite tudi žalne vaze za na grobove. Poleg dobro gorljivih žalnih sveč, vam ponujamo tudi sveče na baterije, ki gorijo približno eno leto. Posebnost pa so izredno dekorativne keramične posode, kamor lahko postavite svečo (vložek), ki gori cca. 7dni.

 

 

ZIMA

 

VESELI DECEMBER

 

V pričakovanju bele zime nam bo v toplih stanovanjih prijetneje z bujno dehtečimi rožami, ki prinašajo življenje. Odpravljajo depresivnost in slabo voljo. Dokazano je, da se ljudje ob pogledu na zeleno barvo umirijo. Kaj je lahko v današnjem stresnem življenju lepšega kot pogled na lončnico na okenski polici, ki raste mirno v svojem toplem zatočišču. Rože nas nehote pripravijo do tega, da se sprostimo in si za trenutek vzamemo čas samo zase.

 

December je mesec božičnih zvezd. Lončnice, ki nam pričarajo vzdušje prazničnosti, notranjega miru in harmonije nas lahko razveseljujejo v pozno poletje. Naša cvetličarna jih ponuja vseh velikosti, ter v presenetljivih, nenavadnih barvah cvetov. Če ne verjamete, pridite k nam, in se prepričajte.

 

V predadventnem in adventnem času vam ponujamo številne klasične in moderno okrašene adventne venčke; lahko imajo eno, dve, štiri svečke ali pa nobeno. Odločitev, katerega boste postavili na sredo svoje praznično okrašene mize, je vaša. Pri nas bo odločitev, zaradi dobre ponudbe, zelo težka. Preverjeno.

 

Če pa želite narediti svoj venček vam poleg adventnih sveč vseh barv in oblik, adventnih venčkov, ki omogočajo svežo ali suho dekoracijo, ponujamo tudi številne dodatke.

 

ČAS NOVEGA LETA

 

Izbirate lahko med številnimi slavnostnimi novoletnimi ikebanami, modernih ali klasičnih oblik. Lončnice vam postavimo v izvirne, novoletno okrašene lončke. S številnimi okraski, ki simbolizirajo čas novega leta, pa lahko pričarate novoletno vzdušje v vsakem domu. Obisk naše cvetličarne bo prijeten in zanimiv tudi v teh dneh.

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI PODARJANJU ROŽ ?

  • Cvetje izročimo ob prihodu.

  • Šopek odvijemo iz papirja preden ga izročimo gostitelju.

  • Dekorativnega celofana ni potrebno odvijati.

  • Papir, v katerega je bil šopek zavit vržemo v koš za smeti.

  • V šopku naj bo neparno število cvetov, kar pa je manj pomembno pri velikih šopkih

  • K cvetju lahko priložimo še krajše sporočilce.

(vir : povzeto in predelano po: http://www2.arnes.si/~osceifb1s/valentin.htm-11.04.2004)